Diş Hassasiyeti
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşur, ağrı-sızı başlar. Bu diş sızlaması keskin, ani ve derindir, bu durum halk arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır.
Çürük ve eski dolgular dışında hassasiyet en çok diş eti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır. Normal olarak, dentin (dişin ikinci ve önemli bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır. Diş hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üzerinde duruluyor.
Diş hassasiyetine; sert ve travmatik fırçalama, diş eti çekilmesi, diş eti hastalığı (şiş ve iltihaplı diş eti), kırık dişler, diş gıcırdatma (sıkma), plak birikimi gibi faktörler sebep olur.
Hassasiyete karşı; ağız hijyenine dikkat etmeli, dişlerin ve ağzın her noktası özenle temizlenmeli, dişin sert tabakalarına zarar vermemek için yumuşak kıllı fırça ve florlu diş bakım ürünleri düzenli bir şekilde kullanılmalı, fazla asit içeren yiyecek-içecekler tüketilmemelidir.