IMPLANT TEDAVİSİ
Yüz estetiğinin bir parçası olan dişlerin kaybı, psikolojik ve sosyal problemlere neden olmasının yanı sıra beslenme, sindirim sorunları ve konuşma bozukluklarına da yol açmaktadır.
Diş kaybı nedeniyle oluşan boşlukların giderilmesi 1980'li yıllara kadar köprü protezi ile giderilirdi. Köprü protezlerinin uygulaması için diş eksikliği olan boşluğun komşu olduğu en az iki dişin kesilmesi gerekmekteydi. Günümüzde ise sağlıklı dişlerin kesilmesine gerek kalmadan çene kemiği içerisine titanyumdan yapılan yapay diş kökleri (implant) yerleştirilir. İmplant (Titanyum kökünün) üzerine ise, dişin fonksiyonunu ve estetiğini taklit eden porselen üst yapılar uygulanır.
İmplant uygulamalarının avantajları
. Diş boşluklarına komşu dişlerin kesilmeden korunması
. Diş boşluğundaki çene kemiğinin erimesinin önlenmesi
. Ağız hijyeni uygulamalarının köprü protezlerine göre daha kolay olması
. Porselen dişlerin doğal diş dizisindeki gibi tek tek yapılabilme imkanı
. Özellikle alt çene tam protezlerin tutuculuğunun arttırılması
IMPLANT Her yaşta Uygulanabilir mi?
Evet. Sadece, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar ..
IMPLANTIN Aşamaları
İmplant yapımı iki aşamadan oluşur. Birincisi cerrahi aşamadır. İmplant alt yepısı çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra 2 -6 hafta arasında bekleme süresi vardır. Bu sürede kemik ile implant arasına kemik oluşumu meydana gelir. Üst yapının yapılması ise bir hafta kadar süre alır.
Diş eti hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen diş düzensizlikleri (yamuk dişler) veya diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizliklerin tedavileri de ortodontinin konusudur.
IMPLANTIN Bakımı
Ağız bakımı eksiksiz ve hiç ihmal edilmeden yapılmalıdır. Bu bakım kendi dişlerimiz için de gereklidir. İmplant yapımından sonra da aynı şekilde devam etmelidir. Eğer yeterli temizlik yapılmazsa nasıl kendi dişlerimizi kaybediyoruz aynı şekilde implantımızı da kaybedebiliriz. İlk belirtiler diş etinde kızarıklık,şişlik,kanama ve kaşıntı ile başlar,kemik yıkımıyla birlikte implantın kaybına sebep olur.